Boris Vian - Laboda Kornél - Pekingi ősz (2023)

Az egyik kedvenc szerzőm legbonyolultabb regényével foglalkozhatok…

„Vicces, megrázó, felszabadító” – A Pekingi őszről Rujder Viviennel és Fehér Balázs Benővel

Kutszegi Csaba: Világdilik a Katonában

HOGYAN TARTHAT EGYBEAZ, AMI SZÉTTART?

Gergics Enikő: Piros műszőrmesivatag

Molnár Zsófia: Szerelemprojekt

Pekingi ősz a Kamrában

Féktelenül rajcsúroznak a színészek…

Az egyik kedvenc szerzőm legbonyolultabb regényével foglalkozhatok az egyik kedvenc társulatommal. Ezek monomániás emberek. Mármint a regény szereplői. Valami hajtja őket a pusztulás felé. Szerelem, szex, kiélhetetlen vágyak, a szakmájuk gyűlölete, vagy a hobbijuk imádata, valamit feltérképezni, valakit leigázni, elhasználódni valaki mellett, repülőgépmodellek. Csak azt ne, ami van. Csak ne úgy, ahogy kellene.

Vian sem úgy és azt. Szabadon. Abszurd humorral. Naivan a zordat. Elsősorban magát szórakoztatja, miközben ír. Játszik. Szavakkal, helyzetekkel, a formával, szerkezettel. Minden figura kicsit paródiája önmagának, a helyzetek túlhevített variánsai valóságbeli rokonaiknak. Nagyít, túloz, forráz, fagyaszt, megráz, gyúr és dagaszt. Semmit ne vegyenek túl komolyan abból, amit majd látni fognak. Majd mi komolyan vesszük. Micsoda hülyeség egy sivatag közepén vasutat építeni. Beleszeretni a legjobb barátom barátnőjébe. Remetének menni. A munka, amit egy gép is elvégezhetne. Vagy amit nem végezhetne el. Végezni egy kerékpárossal. Nem meggyógyítani egy széket. Kérdezem?

Rendező: Fehér Balázs Benő

Pekingi ősz

Wolfram Lotz - Politikusok (2023)

Ha a világ zagyvasággal van tele, akkor a színház is legyen zagyva.

Politikusok és erős nőalakok a színházban

Nagy Klára: Ikusokpolitikusokpolitikusokpolit

„Itt mindenki sportoló”- avagy politikusnak lenni mit jelent?

Így leszünk zombik a médiazajtól – különleges előadás a Katona József Színház Sufnijában

Számomra Lotz színházi szövegei a szabadságot jelentik

A magány közepén

Ha a világ zagyvasággal van tele, akkor a színház is legyen zagyva. Post-truth világhoz post-truth színház dukál. Nem érteni, érezni (gyomorból). Nincs történet, nincs íve az elbeszélésnek? Miért nem tetszenek olyan életet élni, aminek íve van. Politikusok, politikusok, politikusok!

Wolfram Lotz az egyik legjelentősebb kortárs német színházi szerző. A politikusok című posztdramatikus szövege egy asszociációk mentén épülő gondolatfutam: szavak, mondattöredékek ritmikus ismételgetésével néhol hipnotikus, néhol humoros hatású, máskor hirtelen egészen tragikus fordulatokat megképző szódarálás.
Elképesztő zagyvaság? Zaj? A drámai és szórakoztató szövegszörnyeteg a nyelv inflációjáról, jelentésvesztéséről, a hömpölygő szótengerben elvesző igazságról
szól.

Rendező: Dohy Balázs

A politikusok

Ödön von Horváth - Kasimir és Karoline (2023)

Parti Nagy Lajos fordítása alapján a szövegkönyvet írta: Laboda Kornél

Kasimir és Karoline – egy elpazarolt szerelem története a Jászaiban

GABNAI KATALIN: TATABÁNYAI TRIPTICHON

Ödön Von Horváth kíméletlen harcba kezd a hazugsággal szemben ebben a darabjában is. Írói tevékenységének fő célja a negédes áligazságok maszkjainak letépése szereplőiről, hogy láthatóvá tegye undok, gonoszságtól eltorzult, buta arcukat. Gelleresen, elegáns fifikával beszél az őt mindig foglalkoztató, eleve elvetéltetésre ítéltetett szerelemről, a társadalom diszkrepanciáiról. Egyszóval minden benne van, ami fontos, amiért érdemes színházba menni.

Rendező: Fehér Balázs Benő

Kasimir és Karoline

Fridrich Schiller - Ármány vs. szerelem (2022)

ÁRMÁNY VS. SZERELEM – FEHÉR BALÁZS BENŐ MAROSVÁSÁRHELYEN RENDEZETT

TŰZPIROS LEVÉL A VÖRÖS BÁRSONYPADLÓN

Csodálatosan könyörtelen és fenyegetően mámorító. Fenséges, alantas, pusztító mélységekbe ránt, és az égbolt fölé emel. Mindenekfeletti és kicsinyes. Ilyen ez a rohadt szerelem. Mert nem önmagában létezik, nincs vegytiszta szerelem; ezer vágy és kényszer tapad hozzá. Fellázadni általa az apa ellen, megtisztulni az előző szerelemtől, megszilárdítani a hatalmat, bántani önmagad. Szerelmesnek lenni a saját képzeteinkbe, a másik szerelmébe, az elérhetetlenségbe, a hatalomba. És sziporkázó, kábult önfeledtségben beledögleni ebbe a szerelembe.

Rendező: Fehér Balázs Benő

Ármány vs szerelem

Nyikolaj Vasziljeivics Gogol - A revizor (2022)

Szilágyi Ákos fordítása alapján írta: Fehér Balázs Benő.

Tatabányán kiderül, előadható-e Gogol Revizorja aktuálpolitikai áthallások nélkül

„Hogyan lehet élni és létezni ebben a világban?”-Interjú Mikola Gergővel

Irány Tatabánya! III.

Az okos lány

Papp Tímea: A legyek és vadak ura

Nincs értékrend, csak érdekrend.

Ragacsos

„Államukban virult az élet,

naggyá tette a bűn s a vétek!

És az erény, mely a csalást jól

elleste a politikától,

általa megbarátkozott

a bűnnel, és ez hozta, hogy

a legrosszabb sem élt hiába:

tett valamit a köz javára.”

(Bernard Mandeville: A méhek meséje, 1714

Fordította: Tótfalusi István)

Ebben az orosz kisvárosban nincsenek titkok. A kiskapuk, a hálapénzajándékok és a hatalommal való visszaélés minden formája természetes része a mindennapoknak. A városvezetők egymás kezét mosva tartják fent a közhigiéniát. Mindez zökkenőmentesen működik, amíg be nem fut a hír, hogy kormányzati ellenőr érkezett Szentpétervárról. Erre felbolydul a város. A hatalmasok pillanatok alatt próbálják elsikálni hosszú évek mulasztásait és túlkapásait, a megkárosított polgárok pedig felbátorodnak: végre hangot adhatnak sérelmeiknek.

Rendező: Fehér Balázs Benő

William Shakespeare - Szentivánéji álom (2021)

Budaörsön álmodták, most a Városmajorban játsszák

PUKK ÉS A PIROS ERDŐ

Szerelmi téboly

Hermia szerelmes Lysanderbe, Lysander kívánja Hermiát, Demetrius akarja Hermiát, Heléna szenved Demetrius miatt.

Bogya Tímea Éva: Színházi komédia

Szinte biztos voltam benne, hogy nem egy hagyományos „Szentivánéji álom” lesz a Budaörsi Latinovits Színház legújabb bemutatója.

Az egyik szemem nevet, és ha nagyon őszinte akarok lenni, a másik se könnyezik, miközben egyfolytában azon gondolkodom, lehet-e, kell-e újat mondani egy olyan agyonjátszott darabról, mint amilyen a Szentivánéji álom.

Budaörsi álom – „Mások boldogok??” (Pukk mindent elintéz?)

December közepén mutatta be a Budaörsi Latinovits Színház Shakespeare Szentivánéji álom című darabját Fehér Balázs Benő rendezésében.

„Hermia szerelmes Lysanderbe, Lysander kívánja Hermiát, Demetrius akarja Hermiát, Heléna szenved Demetriusz miatt. Pukk összepipacsozza Lysandert és Demetriust, ezek ketten most már Helénát akarják. Heléna továbbra is szenved. Hermia féltékeny. Pukk egy manó. Titánia és Oberon tündérek. Titániát összepipacsozza Oberon, ezért Titánia szeretkezik egy szamárral. Nem lennék a helyükben.”

Rendező: Fehér Balázs Benő

 

Vilmányi Benett - 1v1 (2021).

Hogy hová tartozom, megkérdem anyut – Vilmányi Benett monodrámájáról

Egy balhádvéd emlékei – Vajsenbek Péter kritikája

Mikor rasszista vicceket mondok, azon is röhögnek

Monodrámabetegségek, és hatékony kezelésük.

Vállaltan veszélyes terepre visz Vilmányi Benett zenés stand-upja – interjú

Benáculásom története

Egy félidő a purgatóriumban

Gyűlöletgóc

Bogya Tímea Éva: Ingeréhség

,,1V1, azaz egy az egy ellen, mint a futballpályán. Őszinte színház: elmondom az életemet. Szórakoztató lesz. A szüleim házassági tragikomédiája, egy Pest-környéki kamaszkor jellegzetes figurái, csapattársak, barátok, edzők, tanárok, dílerek, kőművesek, dugóban ülő honpolgárok, háziasszonyok, élsport és gimnázium, mindenki megkapja a magáét, mert ez egy humorműsor. Egy érdi lokálpatrióta beszél, ti meg röhögtök. A végére meg fogjátok érteni, miért gyűlöli a jó magyar ember a zsidókat, romákat, a saját életem példáján megmutatom, hogyan legyél húszéves korodra némi megbocsátható útkeresés után meggyőződéses fasiszta”

Rendező: Vilmányi Benett

Józsa Tamás - Fabacsovics Lili - Hogyan írjunk happy endet (2020)

Hogyan írjunk happy endet? – zenés ősbemutató a Trip hajón. 

Fabacsovics Lili és Józsa Tamás darabját mutatták be a Lovassy-gimnáziumban

Ingyenes színházi előadást rendeznek egy veszprémi gimnázium falai közé

Fabacsovics Lili darabja egy félresikerült ismerkedés történetét mutatja be, főszerepben egy íróval, aki nem épp szokványos munkát végez…

A mű zeneileg a musicalek világából építkezik, de bonyolultsága, illetve a dalok dramaturgiája miatt eltér az előbbi műfajtól. A zenekari kíséretet  a Variart Ensemble szolgáltatja, a pontos apparátus: fuvola, klarinét, fagott, hegedű, brácsa, cselló.

Hogyan írjunk happy endet Józsa Tamás

Thomas Mann - Tonio Kröger (2021)

Polgár vagy Kröger?

„Vágyódás, mélabús irigység, kis megvetés, és tiszta, szeplőtlen boldogság” – „Tonio Kröger talált terekben”

Hajnal Márton: Két szék között

Intellektuális játékfutam

Az előadás Thomas Mann azonos című regénye alapján készült, a Staféta-program támogatásával valósulhatott meg. 

A Fészek Művészklub különleges terei (melyeket a nézők az est folyamán bejárnak,  mivel a jelenetek más-más térben kerültek megrendezésre) egyedi atmoszférát kölcsönöznek az előadásnak. Zenei világa is igen változatos, a (majdnem minden jelenetben hangsúlyos) zongorajáték mellett az experimentális elektronikus zene is nagy szerepet kap. 

Rendező: Fehér Balázs Benő

  

Ödön von Horváth - Mesél a bécsi erdő (2019)

Október 26-án mutatták be Ödön von Horváth darabját a Móricz Zsigmond Színházban. 

Idillien kék a Wienerwald fölött, mögött az ég horizontja, ahova a bárányfelhők is csak a békés esztétikum miatt kellenek. Pont, mint egy mesekönyvben, a darabcímmel összhangban. És pont ez az, ami nyugtalanító.

Ödön von Horváth (1901-1938) osztrák, de félig magyar drámaíró legismertebb színdarabjáról van szó.

 

Ödön von Horváth részletes zenei instrukciókat mellékelt a műhöz, konkrét zeneművekkel, dalokkal együtt. A címadó kompozíció Strauss Mesél a bécsi erdője, a darabban jórészt Strauss, Ziehrer művek, illetve korabeli, népszerű bécsi nóták, műdalok kapnak helyet. A 2019 október 26.-án bemutatott, nyíregyházi előadásban azonban (megtartva az eredeti dalok egy részét) új zenei koncepció jelenik meg. A kísérőzene jórészt új kompozíciókból áll, emellett elektronikus zenei megoldások, és könnyűzenei idézetek is helyet kapnak az előadásban.

Rendező: Fehér Balázs Benő

Dosztojevszkij - Karamazovok (2019)

Az olyan írók, mint Dosztojevszkij, nem azért számítanak nagynak, mert jelentős mennyiségű és terjedelmű irodalmi művet halmoztak fel életük során, hanem mert ezek az alkotások a mai napig relevánsak.

Az előadás végén „Néha megérzem az illatodat” kezdetű Sarah Kane szövegére írt dalt Fehér András énekli.  A mű a 2017-es sanzonversenyre íródott.

Rendező: Zsótér Sándor

Karamazovok Fehér András

Sarah Kane - Cleansed (2018)

Mi történik, ha elveszik az életed, és nem adnak helyette halált?

A patkányok lerágják az arcomat. Na és?

 

A darabban elhangzó dalok szövegét szintén Sarah Kane szövegek (4.48) adták. Az előadásban elhangzik egy Bach idézet, valamint egy Radiohead szám is. Hegedűn Rozsnyói Judit, Józsa Dalma, csellón Bettermann Rebeka és Bali Gabriella működött közre. Elektronika: Gulyás Gergely.

Rendező: Fehér András 

 

Lárs Norén - Az éjszaka a nappal anyja (2017)

Fehér András rendezésében az Ódry Színpadon az önharag és az önharc fekete terével találkozunk.

A nézőtérre rávágják a sötétet, komor és agresszív zongorajáték, aztán visszacsapják a villanyt. 

 

A játéktér akkor bő, ha a színészek tudják, mit miért csinálnak. 

 

A darab hosszú próbafolyamatot követően 2017 November 16.-án került bemutatásra. Egy dal, egy duett és egy négy szereplős énekes jelenet mellett két saját háromszólamú invenció  is megszólal az előadásban.  

Rendező: Fehér András